Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

9 съвета как да бягате с кучето си

September 5, 2014
2222

Проучванията доказаха, че тренировките с партньор повишават мотивацията и ви карат да се придържате към програмата. Но е много трудно да си намерите надежден партньор, който да ви мотивира, без да ви къса нервите. Идеалният партньор винаги е готов. Той никога не се оплаква, че го боли глава, или че е изморен, той не си търси извинение. Най-добрият партньор е най-добрият приятел. Онзи, който се радва да ви види, не се оплаква и има тонове излишна енергия за изразходване – кучето ви. Ето и няколко съвета как да превърнете четириногия си приятел в партньор за тренировки.

Консултирайте се с ветеринар
Консултациите с медицински лица не са маловажни, има ги и във вашата фитнес зала. Това правило важи и за кучетата, още повече, че те не могат да говорят. Възможно е кучето ви да има здравословен проблем, който да не му позволява да ви стане партньор в тренировката. С консултация при ветеринаря ще разберете дали кучето ви има проблеми със сърцето, белите дробове или ставите.

Обърнете внимание на породата
Някои породи кучета са по-добри партньори за бягане на дълги разстояния, като овчарките, териерите, ретрийвърите. Ако притежавате малко куче, по-добре се придържайте към кратките разходки.

Напредвайте постепенно
Ако сте свикнали да тренирате като Роки Балбоа, помислете преди да приложите режима си върху домашния си любимец. Изграждайте постепенно тренировъчните навици на кучето си. Възглавничките на кучешките лапи са много нежни и трябва да се закаляват постепенно. Постепенно удължавайте и големината на трасето, което ще пробягвате заедно.

Внимавайте с лапите
Внимавайте на каква повърхност бягате. Горещият асфалт, нащърбения лед, чакъла могат да наранят кучешките лапи. Ако кучето ви започне да накуцва или а си ближе лапите веднага преустановете тренировката. Проверявайте лапите на кучето си за драскотини и наранявания. Все още не са изобретили кучешки маратонки.

Хидратирайте се
Съветът важи и за двама ви. Нека кучето ви пие вода преди и след бягането. Носете вода със себе си. Водата в локвите не е подходяща за четириногия ви другар, тя съдържа токсини и замърсители, а това ще разболее кучето ви.

Обръщайте внимание на кучето
Кучетата не говорят, но ако от устата им започне да излиза пяна, задъхват се, очите им са влажни или изостават, това е сигурен знак, че трябва да спрете да починете. Ако не сте подготвени, това може да се случи и на вас.

Отделителни функции на кучето
Това е факт от живота. Внимавайте да не отнесете някоя солидна глоба, за това че не сте почистили след кучето. Няма как да обясните на инспекторите, че трябва да тренирате.

Бягайте с каишка
Каишката ще държи и двама ви под контрол. Така кучето ви няма да изостава или избързва. Не използвайте автоматични поводи. С тях може да се оплетете. Обикновените кожени поводи от 1 до 2 метра ще осигурят достатъчно разстояние между вас.

Почиствайте лапите
Солта и мръсотията по улиците попадат между пръстите на кучешката лапа, което води до дразнене и инфекции. Почиствайте лапите с топъл, сапунен парцал, за да избегнете проблемите.

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.