Днес е Неделя, 18 Февруари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

7 причини, поради които стрелките на кантара не мърдат надолу

March 1, 2017
fat-pinch

Искаш да свалиш килограми? Поздравления! Това е първата крачка в правилната посока. Целта е страхотна, а ползите от нея са важни, включително подобряване качеството на живота, повишено самочувствие и прилив на енергия.

Затлъстяването се е превърнало в епидемия и хората постоянно търсят начини за постигане или поддържане на здравословно тегло. Понякога обаче е доста трудно, защото сме изправени пред различни спънки и препятствия. Много от тях са контролируеми и лесни за преодоляване.

Ето 7 вероятни причини да се бориш безрезултатно със загубата на килограми.

Empty Plate_0

1 НЕ ЯДЕШ ДОСТАТЪЧНО

На думи звучи лесно. Яж по-малко и тренирай повече.  В състояние на вакуум това може и да проработи. Тялото обаче е фино настроена, интелигентна машина. Когато намаляваш калориите, внимавай да не прекалиш. Приемът на прекалено малко калории може да се окаже също толкова вреден за отслабването, колкото и прекалено многото храна. При намаляване на калориите настъпва срив в метаболизма.

Бавният метаболизъм е най-бързият начин за спирането на загубата на килограми. Обикновено в такива случаи настъпва фрустрация, летаргия, чувство на постоянен глад, и дори депресия. Опитай бавно да намаляваш калориите с 200-500 на ден, в зависимост от сегашното количество.

 

 

food portions

 

2 ДОПУСКАШ ГРЕШКИ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОРЦИИТЕ

Знаем, че непрекъснатото броене на калориите и следене на макронутриентите (протеини, въглехидрати и мазнини) може да е най-досадното нещо на света. Има приложения като My Fitness Pal и Fat Secret, които ще ти помогнат. Те съдържат рецепти и бар код скенери. Отдели си време, за да измериш всички храни, които консумираш. Така ще имаш идея за размера на порциите, както и за макронутриентите и калориите, които всяка храна съдържа. Повечето хора подценяват или обратно – надценяват количеството храна, което консумират в рамките на деня.

 

bbq-chicken

 

3 ИЗПОЛЗВАШ ПОДПРАВКИ И СОСОВЕ

Забрави за соса за барбекю, за пикантния, както и за онзи така любим сос с майонеза. Зарежи дресинга. Може да не ти се струва вярно, но повечето от любимите ти сосове съдържат 100-200 калории за порция (която може да се окаже една супена лъжица).

Има опции с ниско съдържание на калории, както и без калории, като например горчица или лют сос. Те овкусяват храната, без да се превръщат в калорийна бомба. Дори кетчупът съдържа 15 калории (4 грама захар) за супена лъжица.

 

 

soda_2

 

 

4 ИЗПИВАШ ИЗЛИШНИ КАЛОРИИ

Най-бързият и лесен начин да натрупаш допълнително калории през деня е да ги изпиеш. Течностите няма да те накарат да се чувстваш сит. Плодов сок, газирани напитки, спортни напитки, алкохол – всичко това пречи за загубата на мазнини. Зарежи ги. Ако съвсем не издържаш без тях, избирай диетичен вариант без захар и ограничи алкохола до 1-3 питиета седмично. При много хора само по себе си това ще създаде голям калориен дефицит и ще доведе до загуба на тегло.

 

 

hiit-cardio_1

 

5 ПРЕКАЛЕНО МНОГО КАРДИО

Да, вярно е, че трябва да изгориш повече калории, отколкото консумираш, за да отслабнеш. За повечето хора кардиото е най-бързият начин за изгаряне на тези калории. Прекарването на часове в кардио тренировки може да се окаже досадно и да причини нежелана адаптация на метаболизма. Тялото бързо се адаптира към аеробните тренировки. Ако 20 минутно тичане изгаря определен брой калории в началото, с течение на времето тези калории ще стават все по-малко. Необходимо е да увеличаваш интензивността или продължителността, за да продължиш да се радваш на загуба на тегло.

 

dumbbell-bench-press_6_4

 

6 НЕ ТРЕНИРАШ СИЛОВО

Отговорът на предишната дилема се крие в силовото трениране. Тренировките с тежести предизвикват феномен, наречен повишена консумация на кислород след тренировка. Това означава, че метаболизмът ще продължи да е повишен след края на тренировката и ще продължаваш да изгаряш калории, дори след като отдавна си напуснал залата. Понякога метаболизмът е повишен до 72 часа след интензивна тренировка с тежести. Звучи чудесно, нали?

 

images

 

7 НЕ ПЛАНИРАШ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Предварителната подготовка е най-добрият ти съюзник в битката срещу излишните килограми. Цялото здравословно хранене на света в комбинация с най-зверските тренировки няма да помогне, ако не се придържаш към строго установен план. Тридневният уикенд с приятел, с включена много бира или пък ягодовото дайкири с момичетата в петък вечер, последвано от второ с допълнителна сметана са все фактори, които могат да те отклонят от поставените цели. Не казваме, че трябва да се лишиш от всичко. Може да си позволяваш някое питие и дори чийтване в храненето, но липсата на предварително планиране е равносилна на лоши избори на храна за целия ден или уикенд. Отдели си малко време, за да планираш предстоящото „отклонение“.

Планирай чийт храненията и нагласи приема на калории в дните преди и след тези чийтвания. Споменатите по-горе приложения могат да ти помогнат за балансиране на калорийния бюджет за дните преди и след уикенда. Добре е да планираш ден за ден и седмица за седмица. Трудно е да устоиш, когато в офиса някой черпи с пица. Знанието какво си планирал за храненето си ще ти помогне да елиминираш изкушенията. Липсата на план или здравословни опции ще доведе до консумиране на неща, които се опитваш да избегнеш. Липсата на план е планиране на провал.

Like this Article? Share it!

1 Comment

  1. bobo March 2, 2017 at 9:21 am

    браво, много полезна статия!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.