Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

5 Машини, които не трябва да използваш в залата

August 31, 2017
2015-03-03-1425415599-5776437-gymmachineshealth460-thumb

 

 

 

Машините са лесни за употреба, дори прекалено лесни.

Според тренировъчният експерт БиДжей Гадур, C.S.C.S. собственик на StreamFIT.com, “Те са дотолкова безсмислени, че не прeдлагат никаква полза за тялото.”

Повечето машини изолират отделен мускул, което означава, че ще изгориш по-малко калории и ще натрупаш по-малко мускулна маса.

Нещо повече – използването на машини може да доведе до контузия.

Въпреки регулируемите седалки и приспособления, намирането на правилната позиция може да се окаже почти невъзможно, но дори и тогава движенията просто не са естествени.

Свободните тежести и упражненията със собствено тегло позволяват на тялото да се движи с естествен обем на движение,” обяснява Гадур. “Когато фиксираш тялото на машина, резултатът е ограничено и неправилно движение, което може да бъде опасно.”

Гадур разкрива пет машини, от които е добре да се откажеш и посочва техните алтернативи за по-добри и бързи фитнес резултати.

 

 

Leg-Presses

 

 

  1. Машината: Лег преса

 

Краката ти са силни (все пак, те носят тялото по цял ден), така че ако легнеш с крака над главата за лег преса, трябва да заредиш повече от еквивалента на телесното си тегло върху машината, за да постигнеш значително съпротивление, казва Гадур.

Проблемът е, че цялата тази тежест отива право към долната част на гърба, която се огъва под напрежението.

Какъв е рискът? Дискова херния.

Плюс това, движението дори не натоварва нито един от стабилизиращите мускули в бедрата, глутеусите, раменете или долната част на гърба. Резултатът: Болка и почти никакъв ефект за мускулите.

 

 

 

Goblet-Squat

 

 

 

Използвай това: Гоблет клекове

Освен че натоварва почти цялата долна част на тялото с едно движение, този вариант на клек включва дъмбел или пудовка пред гърдите за запазване на формата.

Понякога, по-леката тежест носи по-добро горене.

 

 

seated leg extensions

 

 

 

  1. Машината: Бедрени екстензии от седеж

Тъй като тежестта е толкова близо до глезените, машината поставя ненужен въртящ момент върху колянната става, което може да изхаби хрущяла и да причини болка в коляното, казва Гадур.

 

6120_A

 

 

Използвай това: Степ ъп

Не само натоварва квадрицепса далеч по-добре от всяка машина, но упражнението тренира и глутеуси, задно бедро и прасец. Чрез включване на повече мускули, коленете всъщност са подсилени, а не износени.

 

 

 

 

6120_B

 

 

 

 

  1. Машината: Преси за гърди от седеж

Седенето не е полезно, но по-големият проблем тук е, че машината може да причини изкривяване на мускулите. Как? Ако едната ръка е по-слаба, по-силната ще върши цялата работа – и ще обере всички ползи от упражнението. За да се увериш, че и двете страни на гърдите са еднакво силни, трябва да ги натоварваш поотделно.

 

maxresdefault

 

 

Използвай това: Лицеви опори

Стари, но златни – лицевите опори натоварват еднакво двете страни на гърдите.

Нещо повече, наблягат и на средната част на тялото за опора и по-добър баланс.

 

 

 

push-ups_625x350_61452668981

 

 

 

  1. Машината: Адуктор/адуктор

Ако изглежда нелепо, вероятно е такова, казва Гадур. Изцеждането на бедрата едновременно или разделянето им, отново и отново, определено влиза в тази група. Машината всъщност работи за много малко мускули и натоварва гръбнака, затова от нея няма никаква полза.

 

 

adductor

 

 

 

Използвай това: Едностранен клек

Когато не си в залата, вътрешната и външна част на бедрата работят, за да поддържат стабилността. Така че би трябвало да вършат същото нещо и в залата, нали? Едностранните упражнения – като например клек със собствената тежест – карат мускулите да поддържат тялото изправено, и в същото време натоварват добре квадрицепс, глутеуси и задно бедро.

 

Screen-Shot-2012-01-25-at-11.17.12-AM-629x477

 

 

 

 

 

  1. Машината: Повдигане на пръсти от стоеж

Идеята тук е да вдигаш тежестта с прасците, но устройството на машината- особено подложките за раменете – означава, че цялата тежест притиска надолу гръбнака, преди дори да достигне до краката. Със сигурност ще доведе до болки в гърба, а може и до по-сериозна травма.

 

standing-machine-calf-raises-1

 

Използвай това: Повдигане на пръсти от стоеж със собствено тегло

Ако стандартното повдигане на пръсти от стоеж не предлага съпротивлението, от което се нуждаеш, пробвай едностранно изпълнение на следващата серия. По този начин удвояваш тежестта, която всеки прасец трябва да вдигне, и включваш в играта по-малките, стабилизиращи мускули на краката.

 

 

101309.image0

 

 

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.