Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

11 признака, че приемаш прекалено много въглехидрати

March 30, 2017
crackers-1109 1

Ако се раздаваш на 100% в залата и въпреки това чувстваш, че тялото ти не реагира на тренировките, може би причината се крие в прекалената консумация на въглехидрати.

КАК РЕАГИРА ТЯЛОТО НА ВИСОКОВЪГЛЕХИДРАТНА ДИЕТА

Не всички въглехидрати са еднакви. Свръхконсумацията на въглехидрати върви ръка за ръка с прекален прием на захар, според диетолога д-р Джейсън Еволд.

„Общо правило при повечето хора е, че прекаляват с консумацията на плодове и зеленчуци, нито пълнозърнести храни, а с рафинирани въглехидрати и храни с добавена захар.“ Повишеният прием на захар и преработени въглехидрати води до неприятни симптоми, включително следните странични ефекти.

 

tacos-1109_0 2

 

1 ЗАДЪРЖАНЕ НА ВОДА В ТЯЛОТО

Въглехидратите се свързват по естествен начин с водата в организма. За всеки грам въглехидрати, който консумираме, задържаме до три грама вода. Затова, след богато на въглехидрати хранене тялото задържа излишна вода и се чувстваме и изглеждаме подути.

 

 

grilled-chicken-sandwich 3

 

2 ИЗДУВАНЕ НА КОРЕМА

Много източници на въглехидрати предизвикват стомашни газове. Например, газираните напитки и храните с високо съдържание на фибри водят до образуване на много газове.

 

tortilla-chips 4

 

 

3 БЕЗКРАЕН АПЕТИТ ЗА СЛАДКО

Сладките въглехидрати карат мозъка да отделя допамин, хормон на удоволствието. Колкото повече захар консумираш, толкова повече допамин се освобождава и организма иска още. Някои учени дори определят това като пристрастеност.

 

pepperoni-pizza-1109 5

 

4 ИЗПИТВАШ ГЛАД ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ

Когато преяждаш с богати на въглехидрати храни, има огромна вероятност да приемаш и повече калории от необходимото. „Може да се почувстваш изпълнен с енергия в краткосрочен план, но огладняваш по-бързо.“

Рафинираните въглехидрати не осигуряват същото ниво на ситост, както богатите на фибри въглехидрати, здравословни мазнини и протеин. В резултат на това скоро след хранене отново започваш да чувстваш глад. В дългосрочен план се получава един омагьосан кръг на преяждане и трупане на килограми.

 

donut-1109 6

 

5 ПРОБЛЕМИ С КОЖАТА

Ако кожата ти не е чиста, свежа и блестяща, промяната на диетата може да се окаже ключът към подобряване на състоянието и. Хранителният режим, пълен със захар и храни с висок гликемичен индекс води до проблемна кожа и акне.

 

french-fries-1109-gallery 7

 

6 ПОВЕЧЕ КАРИЕСИ

Прекарваш ли доста време при зъболекаря си? За това трябва да обвиняваш прекаления прием на въглехидрати.

Експертите по здравословно хранене отбелязват, че има увеличен брой на кариесите при хора, консумиращи по-големи количества захар. Симптомите включват болки в зъбите, чувствителност към студени или горещи храни, и болка при дъвчене.

 

pasta-pesto-1109 8

 

7 ПОВИШЕНА УМОРА

Един от най-забележимите ефекти от приемането на прекалено много въглехидрати е ефектът върху кръвната захар. Нивото и бързо се повишава, което води до прилив на енерия, след което главоломно спада, когато инсулина вкарва глюкозата в клетките. Тези покачвания и спадове могат да предизвикат промяна в енергията, апетита и дори настроението.

 

 

peanut-banana-pancakes 9

 

 

8 ПО-ВИСОК РИСК ОТ ДЕПРЕСИЯ

При някои хора умората, която споменахме, може да се превърне в задълбочен проблем. Учените свързват по-високата консумация на захар с повишен риск от депресия.

 

chili-mac-cheese 10

 

9 ОБЪРКАН МОЗЪК

Умората от спадовете и покачванията на захарта може да причини проблеми с паметта. Учените изследват каква е връзката между консумацията на захар и работата на мозъка. Наскоро проведено с плъхове изследване показва, че на хранените с повече захар гризачи им е нужно повече време да се ориентират в лабиринт, в сравнение с поставените на здравословна диета.

 

protein-cereal-breakfast 11

 

10 НЕ МОЖЕШ ДА ПОКАЧИШ МУСКУЛНА МАСА

Докато приемът на въглехидрати сам по себе си няма негативно влияние върху мускулната маса, същото не може да се каже за недостатъчната консумация на протеин.

Ако приемаш стабилен брой калории всеки ден, увеличаването на въглехидратите може да означава понижено количество на протеина. С други думи – калориите, идващи от въглехидрати ще заменят тези от протеина. Ако организмът не приема важните аминокиселини, от които се нуждае, мускулната маса може да пострада.

 

bagel-sandwich-1109 12

 

11 ВЛОШЕНО ЗДРАВЕ

Изследванията отдавна са показали, че консумацията на нискокачествени въглехидрати и свръх обработени храни може да има сериозно въздействие върху здравето. Повишената консумация на захар често води до затлъстяване. Лошо конструираната диета крие рискове от развитие на метаболитен синдром, диабет от втори тип, висок холестерол и проблеми със сърцето.

 

pasta-tomatoes-1109_0 15

 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

Ако не си сигурен, че ядеш правилното количество въглехидрати всеки ден, започни да следваш указанията на експертите и вкарвай промени, ако е необходимо. Препоръчителният прием за човек, водещ активен начин на живот, варира между 3 и 7 грама за килограм телесна маса. Това означава, че човек с тегло 72,5 кг трябва да изяжда между 220 и 500 грама въглехидрати всеки ден.

Разбира се, всичко зависи от общата цел и формата на движение, защото по-продължителната активност с по-висока интензивност може да повиши нуждите до 8-12 грама за кг телесно тегло.

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.