Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

Фил Хийт: Здравословно хранене

September 10, 2014
phil-heath

Хранителният план на трикратния носител на титлата Мистър Олимпия за покачване на качествена мускулна маса

Ако си професионалист културист от теб се очаква да ядеш и да тренираш. За да натрупаш мускулна маса е необходимо да се храниш поне шест пъти на ден. Ограничения в количеството храна няма, всичко е позволено. Но за да натрупаш качествена мускулна маса е необходимо да следваш малко по-стриктен хранителен режим. За съвет потърсихме Фил Хийт, чийто хранителен план за покачване на качествена мускулна маса се фокусира върху постигане на изчистен силует.

“Аз съм професионалист и за това се стремя да изглеждам като такъв през цялата година.”
 

Храната на Хийт

Въпреки че цялата диета на Фил е нещо като наука, шампионът не e вманиачен във всеки грам протеин, въглехидрати и мазнини, които консумира. Фил разчита повече на инстинкта си, като в някой случай дори претегля храната си – предимно протеина. „В подготвителен период консумирам около 400 грама протеин на ден”, казва Фил. Що се отнася до източника на протеин, Фил предпочита червеното месо, особено под формата на стек. “Консумирам много повече червено месо в подготвителен период “, казва той. “Обичам червено месо, защото това ми помага да повиша телесното си тегло. Не знам дали това е от креатина, витамин B или от цинка, но червено месо ми помага да раста. Отговорът на тялото ми е незабавен растеж. Разполагам с барбекю в задния си двор, където приготвям стек за мен и за приятелите ми, които също се занимават с културизъм. Когато ме попитат какво е съдържанието на мазнини в един стек им отговарям, че 90% от всеки стек е чисто месо. Все пак не желая да развалям формата си.”

Фил разчита предимно на домашно приготвена храна. Освен че е почитател на червеното месо Фил обича да похапва риба, особено под формата на суши. „Мога да консумирам суши със сьомга всеки ден.”
Фил приветства факта, че студеноводната риба е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които се използват за лечение на всичко от артрит до сърдечни заболявания, алергии и дори астма. Омега-3 мастните киселини също помагат за намаляване мускулния катаболизъм и повишаване загубата на мазнини. В състезателен период Фил заменя сьомгата с тилапия и набавя тъй важните омега-3 мастни киселини под формата на капсула.

Естествено, пилешкото месо намира място в хранителния режим на Фил както и белтъците, които по принцип консумира на закуска. Фил горещо препоръчва каша от пшенична грис като източник на въглехидрати рано сутрин. „Не знам защо повечето от културистите не зареждат с пшенична каша.” Фил консумира около 600 грама въглехидрати дневно. „Знам, че мнозина ми завиждат за това, но притежавам генетика, която ми позволява в подготвителен период да консумирам въглехидрати, без да губя релефа на мускулатурата си. Въглехидратите поддържат мускулите ми плътни. Консумирам предимно сложни въглехидрати, тъй като простите са способни да развалят формата ми.” Фил не измерва количеството мазнини, което консумира в подготвителен период. По-голямата част от мазнините Фил набавя чрез месото. Според Фил общото количество мазнини на ден не надхвърлят 100 грама.
Имайки предвид, че един грам мазнини съдържа 9 калории, това означава, че от мазнини Фил получава 900 калории на ден. Добавяйки тези калории към 600 грама въглехидрати и 400 грама протеин, общият прием на Фил достига 5000 калории на ден. Към 5000 калории на ден Фил консумира до 10 литра вода. С този коктейл Фил поддържа формата си в подготвителен период.

Без мръсни дни
“Мога да си позволявам мръсни дни в подготвителен период и сигурно това няма да ми се отрази пагубно на формата, но културизмът е моята страст и работа, за това се отнасям отговорно към тялото си. За мен не представлява трудност да се храня по режим през цялата година. Освен това се чувствам добре, когато се храня добре и изглеждам добре. За това нямам причина да прибягвам към мръсните хранения дори в период, когато се опитвам да покача мускулната си маса.”

Един ден от диетата на Фил
Хранителният режим на Фил Хийт в подготвителен период с акцент върху показване на чиста мускулна маса.

Хранене Час Съдържание
1 8:00 6 белтъка, 1 чаша пшенична каша, 230 мл вода
2 11:00 230 g телешки стек, 2 чаши бял ориз, броколи
3 13:00 230 g пилешки гърди, 2 чаши бял ориз, аспержи
4 16:00 Шейк: 60 g протеин/150 g въглехидрати
5 17:00 230 g телешки стек, 1 1⁄2 чаша бял ориз, спанак
6 22:00 230 g тилапия, броколи

Любимите храни на Фил в подготвителен период
1. Телешки стек
2. Сьомга
3. Пилешки гърди
4. Белтъци
5. Пшенична каша
6. Овесени ядки
7. Бял ориз
8. Кафяв ориз
9. Броколи
10. Суши (със сьомга)

Факт: 230 грама телешки стек съдържат 50 грама протеин

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.