Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

Упражненията спомагат за изчистването на организма от отпадъци

September 5, 2014
3

Нацепените мускули не са единствената полза от упражненията. Според ново проучване упражненията помагат на тялото да не се превърне в бунище.

Машината наречена човешко тяло, се износва от всекидневната активност. В клетките, съставящи органите и тъканите ви, щетите са разкъсани белтъци, части от клетъчни мембрани и износени компоненти. Ако клетките не могат да се изчистят от тези остатъци, спират работа и дори могат да умрат.

Клетките разполагат със система наречена автофагия, която събира непотребните отпадъци, за да ги преработят или да ги използват като гориво за клетките. Тази система се задейства когато тялото е подложено на стрес – когато гладува или когато тренира.
При провеждането на експеримента, учените използват лабораторни мишки, за да разберат как упражненията повлияват способността на клетките да се справят с отпадъците.

Мишки с диабет, чиито клетки са затрупани от отпадъци се изморяват при упражнения и мускулите им не могат да използват захарта като гориво.

Изследователите откриват, че когато на тези мишки се дава обилна храна упражненията не повлияват болестта. Мишките без отпадъци в клетките, се преборват с диабета само с бягане, въпреки че приемат по-малко храна.
Чрез упражнения се постига здраво тяло и се подобряват болестните състояния като диабет. Следващият път, когато решите да пропуснете тренировка в залата, помислете добре, за клетките, затрупани в отпадъци.

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.