Днес е Понеделник, 18 Декември 2017 година.
Списание Мускули и Фитнес

Съвети за успешна подготовка на храната

July 30, 2015

Направи приготвянето на храна лесно, като следваш тези прости и ефективни съвети.

2

Предварителната подготовка на храната спестява значително време и средства, и прави живота по-спокоен. Отначало задачата ще ти се стори неприятна и даже досадна, но след като я превърнеш в навик, никога няма да пожелаеш да се върнеш към ежедневното готвене. Ето с какво трябва да започнеш. Основата за приготвяне на храната в неделя е да знаеш какво искаш да ядеш. Придържай се към прости и лесни за изпълнение рецепти, които в същото време са вкусни и хранителни. Ако усещаш липса на вдъхновение, вземи готварската книга или потърси някои рецепти онлайн. Целта е следната: храненето трябва да покрива всичките нужди от хранителни вещества: протеин, въглехидрати и мазнини. След като изясниш какви ястия желаеш да приготвиш за седмицата, започни да съставяш списък с необходимите продукти. Това ще направи посещението в магазина много по-лесно и бързо. Списъкът трябва да включва задължително чисти меса и риба, сложни въглехидрати като кафяв ориз, тъмнозелени зеленчуци и здравословни мазнини като авокадо. Съобрази пазаруването и с промоциите в близките супермаркети, за да се възползваш от по-добри цени.

Препоръчваме да инвестираш в Tupperware, за да не се налага постоянно да търсиш нови пластмасови кутии. Може да купиш стъклени или пластмасови, но ако предвиждаш използване на микровълнова фурна, по-добрата опция е стъклен съд. След като си съставил списъка и си напазарувал продуктите, започни да приготвяш храната – за предпочитане в неделя. Това ще ти осигури достатъчно време за залата през седмицата и ще можеш спокойно да се насладиш на храната, без да се налага да бързаш.

1

Познанието коя храна действа най-добре на организма ще помогне да преминаваш през тежките тренировки, ще изчисти мускулите и ще предотврати качването на килограми.

Хранителната специалиста Катрин Уогнър препоръчва следните съчетания на храни:

Храни, богати на желязо и витамин C: Тази двойка храни предотвратява анемията и помага за по-добро усвояване на желязото. От тренировъчна гледна точка доброто ниво на желязо в организма позволява по-силна концентрация, по-бързо възстановяване и по-високи нива на енергия.

Овесени ядки и боровинки: овесените ядки са богати на фибри и заедно с боровинките забавят скоростта на усвояване на глюкозата. И двете храни са мощни машини за борба с така вредните за организма свободни радикали. Консумирани след тренировка, антиоксидантите помагат за по-бързото възстановяване на организма.

Риба и чесън: Рибата е източник на чист протеин и е богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват нивото на холестерол, осигуряват здрави стави и помагат за загуба на мазнини. Овкусяването на рибата с чесън я прави още по-полезна.

 

Ето примерен хранителен план, създаден за да те вдъхнови:

Понеделник – Вегетарианско пикантно чили

Вторник – Паста с много протеин

Сряда – Пиле с диви гъби и ориз

Четвъртък- Пържени скариди със зеленчуци

Петък – Салата от киноа и печени зеленчуци с печена на скара сьомга

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.