Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

Редовните физически упражнения повишават енергийните запаси в мозъка

September 5, 2014
1

За да пробягате 10 километра имате нужда от чифт здрави крака и още нещо. Мозъкът ви работи също толкова усърдно, колкото и мускулите. Затова се нуждае от енергия. Глюкозата е източник на енергия за мозъка. Според учени, кръвната захар е любимата храна за невроните.
За да бъдат снабдени с енергия, невроните разчитат на клетки, наречени астроцити. Тези клетки нарастват при редовни упражнения. Тези клетки съдържат гликоген, същия, който се съхранява с черния дроб и се използва като енергиен запас. Когато глюкозата в кръвта се изчерпа, астроцитите разпадат гликогена, за да нахранят невроните

В проучване на японски учени, става ясно, че продължителните упражнения на лабораторни плъхове, намалява съхраняваната енергия в участъците на мозъка отговорни за мисловната дейност, паметта и движенията. Невроните от тези участъци ще участват и във вашия крос от 10 км. Във второ проучване, учените показват както се случва с плъховете след тренировка. При животните, на които е предоставяна храна след упражнение, нивата на гликогенните запаси се повишават отвъд момента на „суперкомпенсация” /свръхвъзстановяване/.”

При плъхове, които били подложени на упражнения, ефекта бил наблюдаван само за 24 часа. След четири седмици умерени упражнения, нивата на гликогенните депа останали високи в сравнение с лабораторни животни, водещи заседнал живот.

Упражненията променят нивата на енергийните запаси, подготвяйки мозъка за повишена активност по време на упражнение. Учените открили, че плъхове, на които са давани въглехидрати след упражнение имат по-високи нива на „суперкомпенсация”.

Въпреки, че проучването е проведено върху животни, това ни дава ясна престава какво се случва във вашия мозък в края на 10 километровия крос. За това снабдете тялото и мозъка си с гориво. Опитайте се да приемате повече храни с въглехидрати, когато преминете финиша.

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.