Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

Бягането предпазва белите дробове от замърсяване

September 5, 2014
4

Тази година, Олимпийските игри се състояха в Лондон – градът с най-много сажди в Европа. Вниманието на обществото е привлечено от опасността от замърсяването на въздуха.

Фините частици във въздуха могат да влошат дихателните и сърдечно съдовите заболявания, като повишат рисковете с фатален край. Над 4,000 лондончани умират преждевременно всяка година в следствие на продължително вдишване на замърсен въздух.

Когато тренирате при замърсен въздух се увеличава количеството вдишан замърсен въздух. По-опасно става за колоездачите и бегачите, които вдишват големи количества въздух. Вдишването през устата, заобикаля естествения механизъм за филтриране на въздуха – носа.
Въз основа на тези доводи, спортистите са в опасност, когато тренират при замърсен въздух. Ново проучване показва противоречиви резултати.

Замърсеният въздух повишава възпалителните процеси и подлага белите дробове на стрес, което повишава риска от смърт. Аеробните упражнения, намаляват възпалителните процеси и стреса. Така възниква спор дали ползите от упражненията са повече от рисковете които носят тренировките в среда със замърсен въздух.
След като изследват мишките с продължение на пет седмици, изследователите откриват, че мишките които бягат при замърсен въздух са по-малко увредени от мишките в среда със замърсен въздух, които не бягат. Аеробните упражнения намаляват възпалителните процеси при мишките, причинени от замърсения въздух.

Ние не сме мишки, за това техните резултати едва ли могат да са верни за хората. Ако имате респираторни или сърдечни проблеми, задължително се консултирайте с вашия лекар, когато тренирате в среда със замърсен въздух. За всички останали, тренирането при замърсен въздух е препоръчително, отколкото да седите и да си почивате.

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.