Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

Малко психология

September 5, 2014
181-10

Настрой ума си в правилната посока и тялото ти ще го последва. 10 съвета, за да се придържаш към целите си.

Започването на всяко ново начинание може да се превърне в предизвикателство. Придържайки се към това начинание може да бъде доста трудно след като осъзнаеш, че няма да бъде толкова лесно, колкото си очаквал. Това важи двойно, когато става въпрос за тренировките и храненето. Стотици хиляди хора стартират фитнес програми всяка година, но много прекъсват в срок от шест седмици. Половината от тях ще се откажат в рамките на шест месеца, а по-малко от една трета от тези, които започват програма ще продължат да тренират до края на първата година. Тази статистика обаче не посочва броя на хората, които не могат да понесат физическото натоварване. Основната причина за високия процент на отпадане е умствена неспособност за придържане към програмата. Ако си готов да спазваш програмата с всички фибри на тялото си, то използвай и десетте съвета, които ти даваме, за да се придържаш към режима и да постигнеш желаната форма.

1 Прецени резултатите
Преди да поемеш пътят осеян с препятствия и отклонения, прецени какво искаш да постигнеш. Кажи си: „Искам да отслабна, да вляза във форма, да изградя мускулна маса.” Постави си конкретна цел и се стреми да я постигнеш.

2 Изгради нови навици
По-лесно е да създадеш един нов навик, отколкото да се опитваш да се откажеш от някои стар. Например редовно посещавай залата и тренирай кардио, вместо да се съсредоточаваш да откажеш цигарите. Новият навик ще измести стария.

3 Изясни целта си
Вземи пример от топ атлетите, които използват въображението си и визуализират резултата, който искат да постигнат. Изясни си как изглежда целта си, какво е усещането за нея, как звучи. Ако искаш да вдигнеш от лег 150 кг, представи си как го правиш.

4 Използвай ултиматуми срещу себе си
Обещай на себе си или изисквай от себе си, че няма да се откажеш от целта си. Развий способността си да контролираш нетърпението си и да се бориш с чувството за безсилие.

5 Обмисли
Предвиди препятствията и предизвикателствата, които ти предстоят. Допусни, че дори може да се провалиш. Но какво от това! Нищо велико не е било постигнато без няколко натъртени колена. Разглеждай всяка спънка, всеки неуспех като възможност за заздравяване и изграждане на характера си, учи се от грешките си, не ги превръщай в извинение, не се отказвай от целите си.

6 Документирай прогреса си
Заснемай с фотоапарат напредъка си, независимо от постиженията – били те значителни или незначителни. Запечатай момента, в който позираш срещу огледалото, създай си допълнително мотивация, за да продължиш да тренираш усилено. Снимките са най-лесният начин за водене на архив. Запечатвай прогреса си.

7 Мотивирай се
Ако причината е достатъчно голяма, начинът не е от значение. Тази мъдра мисъл може да бъде перифразирана: препятствията, стоящи на пътя за постигане на целите ти са незначителни, когато имаш стабилна мотивация. С по-голяма мотивация може да преодолееш всички трудности.

8 Превърни се в герой
Изрежи корицата на любимото си списание, залепи своето лице върху главата на модела, след което намери място на новото ти вдъхновение – на вратата на хладилника, на рамката на огледалото. Няма нищо лошо да се вдъхновяваш по този начин. Така ще си представиш как би искал да промениш тялото си и ще осъзнаеш какви усилия би ти коствала тази промяна.
9 Дръж се в отговорност
Има доказателства, които навеждат на мисълта, че споделяйки целта си с другите, всъщност намаляваш вероятността за постигането й. Казвайки на света, че си започнал нова тренировъчна програма ще те накара да се чувстваш добре за момента, но също така ще причиниш късо съединение в желанието си да свършиш работата. Много малко хора биха те държали отговорен. Разчитай само на себе си.

10 Самонадъхай се
В дни, когато за да се мотивираш е необходимо прекалено усилие, качи на mp3 плеъра си най-любимите ти и надъхващи парчета. Проучвания сочат, че музиката играе значителна роля и може да те надъха за здрава тренировка.

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.