Днес е Сряда, 17 Януари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

Кажи ми какво ти се яде, за да разбереш какво липсва на тялото ти

July 7, 2016
Chips-438fc6408c22fb66b7cd10fe36181830

Хапва ти се шоколад или пържени картофки? Разбери какво се опитва да ти каже твоето тяло. Интензивното желание да се консумира специфична храна е по-силно от обикновеното чувство на глад. Разбирането какво всъщност иска да получи тялото ти, когато просто би убил за шоколад например, ще ти помогне да направиш правилния избор на храна и в същото време да му дадеш това, от което има нужда.

Article_14679_Pic_5

Желание: шоколад

Какво всъщност иска тялото: въглехидрати

Ако си умираш за парченце шоколад, това означава, че ти трябват въглехидрати. Телата ни превръщат въглехидратите в глюкоза, която ни дава енергия. Обикновено изпитваме желание за шоколад по средата на следобеда, когато нивото на енергия е най-ниско. Шоколадът или захарта под формата на други сладки изкушения ще ни даде глюкоза и после ще се получи спад в нивото на захарта. Опитай вместо това овесени ядки, пълнозърнест кускус или хумус, за да запазиш нивото на енергия за по-продължително време. Допълнителен бонус е съдържанието на фибри. Апетитът за определени видове храна се свързва и с техните съставки. Например шоколадът съдържа аминокиселината фенилетиламин, важна за регулиране на отделяните от организма ендорфини. Ендорфините се освобождават след стресор и резултатът от отделянето им е чувство на релаксация. Тренировките и сънят са два алтернативни начина за улесняване освобождаването на ендорфини. Шоколадът съдържа още големи количества желязо, които могат да бъдат изчерпани по време на менструалния цикъл и това обяснява защо в такива моменти повечето жени изпитват повишен апетит за шоколад.

Желание: пържени картофи

Какво всъщност иска тялото: мазнини

Ако изпитваш силно желание за пържени храни, вероятно организмът ти се нуждае от мазнини. На телата ни са необходими мазнини, за да оцелеем, затова, ако ги ограничаваме прекалено много, започваме да изпитваме неустоимо желание за хапването им. Вместо да се лишаваме от тях, добър избор са мазнините от тлъсти риби, ядки, семена или зехтин. Ако пък не можеш без картофи, печените на фурна сладки картофи, поръсени със зехтин са добър заместител на пържените, защото усвояват по-малко мазнина и съдържат повече полезни вещества.

coffee

Желание: кафе

Какво всъщност иска тялото: желязо

Липсата на желязо може да ни направи уморени и сънливи, тъй като има по-малко на брой червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Вместо да зависиш от кофеина за повишаване на енергията, консумирай червени меса, бобови растения, нахут и зърнени храни. Ако вече си приел достатъчно желязо, значи зад това желание може да се крие пристрастеност към кофеин. Спри го за две седмици и виж как ще се чувстваш след това.

Close-up potato chips to background

Close-up potato chips to background

Желание: чипс

Какво всъщност иска тялото: витамин B

Когато сме под напрежение, надбъбречните жлези (които регулират нивото на сол) изпомпват хормони в организма и изпитваме апетит за солени храни. Авокадото е супер източник на витамин В, който помага за запазване на силна имунна система и за намаляване на стреса. Ако нищо, освен чипса не може да свърши работа, избери печен, вместо пържен и нека порциите бъдат малки. Желанието за ядене на сол може да се дължи частично и на дехидратация. Когато организмът е дехидратиран, губи вода, електролити и сол, и чрез приема на сол задръжката на вода може да се повиши. Апетитът за сол може да бъде симптом на диабет, сърдечно заболяване или сърповидно-клетъчна анемия, затова ако често изпитваш такъв, иди на доктор.

Най-хубавото нещо при чистото хранене е, че когато се вслушваме в тялото си и му даваме това, от което наистина се нуждае, няма да изпитваме желание за вредни храни.

 

 

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.