Днес е Неделя, 18 Февруари 2018 година.
Списание Мускули и Фитнес

Изчисти се с помощта на кафяви мазнини

July 2, 2015

margarineСъществува мазнина, която изгаря мазнините. Ето как да увеличиш нейното действие

Кафявите мазнини от дълго време са нещо като митологично създание.Те представляват изгаряща мазнините мазнина, която прави хората по-изчистени. Колкото повече от този вид мазнини има тялото ти, толкова по-изчистен може да си- казано по най-прост начин.Това е основната идея. Кафявите мазнини са като някакво митично същество, не го виждаш често, така че защо да се интересуваш от него? Сега ще разбереш защо.

Разграждане на мазнини

По същество има два типа мазнини. Първият вид е бялата адипозна тъкан, която се използва за натрупване на енергия и се разгражда за образуване на ATP (аденозинтрифосфат). Това е мазнината, от която искаме да се отървем.   Кафявата мазнина е нейният метаболитно активен братовчед, който регулира топлината на тялото. Нарича се кафява, защото има митохондрии и истинско кръвоснабдяване. За съжаление, започваме да губим този добър вид мазнини с напредване на годините. Бебетата и изпадналите в хибернация бозайници имат много от тези мазнини, за да регулират температурата на телата си. Общоприето схващане доскоро беше, че след достигане на зряла възраст съотношението между бяла и кафява мазнини се запазва трайно и нищо повече не може да бъде направено. Оказва се, че това твърдение може би не е съвсем вярно. Ново изследване разкрива, че определени компоненти могат да влияят върху преминаване от бяла към кафява мастна тъкан чрез създаване на бежова мастна тъкан.

Превърни мастната тъкан в кафява

Знаем, че тренировките ще помогнат за това, заедно с определени стимуланти (основно бета 2 антагонисти). Те обаче имат някои странични ефекти като отрицателно въздействие върху кръвното налягане и сърдечния ритъм. Наскоро бяха направени някои интересни проучвания, които показват интересни механизми за стимулиране на преминаването от бели към кафяви мазнини без неприятни странични ефекти. Излагане на ниски температури: След като кафявите мазнини се използват за регулиране на телесната температура, е логично излагането на по-ниска температура на външната среда да увеличи калорийния разход като цяло, както и увеличаването на производството на кафява мастна тъкан.

Замрази мазнините

Термогенните ефекти на кафявата мастна тъкан могат да бъдат активирани по няколко начина. При изпадналите в хибернация животни и бебетата основната активация е чрез подлагане на студ и ниска температура. Ниските температури предизвикват отделяне на норепинефрин в потока на кръвта – адренергичен хормон, който играе няколко важни роли. Една от тях е активиране на кафявата мазнина чрез бета-3 адренергичен рецептор (β3 адренорецептор).

 

  1. Шокирай организма

Японско изследване върху 12 млади мъже с по-ниско от средното ниво на активна кафява мастна тъкан разкрива интересни промени след седене в стая при температура 17 градуса по два часа на ден в продължение на шест седмици. Първоначално, участниците изгорили средно по 108 допълнителни калории при тези условия, в сравнение с нормалните температури навън. След шест седмици обаче, телата им били изгорили допълнителни 289 калории,а PET-CT скенерите показали, че активността на бежовите мазнини в действителност се е повишила. Следователно, не само изгорените калории, но и общото повишаване на метаболизма прави кафявите мазнини толкова интересни. Студени душове, ледени бани и други такива неща са добро допълнение към програмата за загуба на мазнини.

  1. Тренирай

Не е нещо ново, че с помощта на правилните упражнения ще поддържаш изчистено тяло. Физическото натоварване води до отделяне на норепинефрин и оксидация на мазнините. И не само това, ползите от него са свързани и с това, че води до разграждане на протеина.

  1. Приемай суплементи

Един от продуктите от разграждането на аминокиселините в мускулната тъкан е β-аминоизобитуриновата киселина (BAIBA), произтичаща от разграждането на тимин и валин. BAIBA изпраща сигнали до молекулите, отделени в кръвообращението при тренировка. Те помагат да организма да отговори на нуждата от повече енергия чрез повишено β-окисление на мастни киселини. Наскоро беше установено, че BAIBA може да накара бялата адипозна тъкан да проявява специфични за кафявата мастна тъкан гени, включително термогеничния UCP1. Следователно, приемането на BAIBA може да има положителен ефект за превръщане на бялата мастна тъкан в кафява. Предупреждение: изследванията, за които става въпрос са проведени върху хора, водещи по-заседнал начин на живот, но със сигурност няма да загубиш нищо, ако добавиш към комбинацията от хранителни добавки, които приемаш. Препоръчва се прием от 500-750 mg дневно.

  1. Използвай ментол

Всеки, който е дъвкал ментова дъвка, е изпитал вледеняващото усещане на ментова свежест. Ментолът е агонист на TRPM8 рецептор, познат още като студен и ментолов рецептор. Следователно, приемът на ментол ускорява термогенезата в кафявата мастна тъкан, наподобявайки дълготрайно излагане на студ.

  1. Яж зеленчуци

Отдавна е известно, че зеленчуците помагат за намаляване на кръвното налягане и се борят с диабета и наднорменото тегло. В едно изследване, което наскоро открихме се казва, че неорганичните нитрати предизвикват повишено натрупване на кафява мастна тъкан, увеличават оксидацията на бялата мастна тъкан и повишават приема на кислород.

Добра идея е включването на сок от цвекло в напитката преди тренировка. Сокът от цвекло съдържа големи количества неорганични нитрати, заедно с някои захари, следователно може да помогне за добро напомпване по време на тренировка и да ускори преминаването на мастната тъкан от бяла в кафява.

Като цяло, откриваме нови и нови методи за загуба на мазнини извън добре познатите до момента начини. Изследванията включват нови компоненти за по-нататъшен напредък на този процес.

Like this Article? Share it!

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.