Днес е Понеделник, 18 Декември 2017 година.
Списание Мускули и Фитнес

Изгради чисти мускули чрез въртене на въглехидратите

May 30, 2017
donuts_3 2

Добави маса и изгори мазнини за силна и релефна физика с този лесен за следване хранителен подход.

Всички сме чували за вредите от високо въглехидратната диета. Докато ниско въглехидратната диета е изключително ефективна за хора, водещи заседнал начин на живот, тя не е подходяща за сериозно трениращ атлет. Въглехидратите зареждат оптимално с енергия телата, и са необходими за тренировки с екстремна интензивност.

В такъв случай, какво е правилното решение? Как можем да станем силни и с обемни мускули, като в същото време намаляваме подкожните мазнини?

Отговорът се крие в стратегията, известна като „въртене на въглехидратите.“

Какво представлява

Въртенето на въглехидратите е просто редуване на високо и ниско въглехидратни дни, в зависимост от нивото на активност през този ден. В дните с интензивни тренировки сме на високовъглехидратна диета, а в останалите дни – нисковъглехидратна. Звучи просто, защото наистина е.

Високовъглехидратните дни позволяват на метаболизма да се забърза, докато другите дни поддържат нивото ни на инсулин достатъчно ниско, за да изгаряме мазнини, докато поддържаме мускулна маса.

Мисли за високовъглехидратните дни като за добавяне на гориво към огъня за изгаряне на калории. В нисковъглехидратните дни тялото ще изгаря мазнини, вместо обичайните въглехидрати. Тази комбинация позволява максимално изгаряне на мазнини и запазване на мускулна маса.

Не всички въглехидрати са еднакви – това го знаем всички. Има добри въглехидрати (комплексни въглехидрати, които предизвикват по-бавна промяна в нивото на кръвна глюкоза) и лоши въглехидрати (прости въглехидрати, причиняващи върхове в нивото на кръвна глюкоза).

bread-carbs_0 1

 

Храни като понички, бонбони и пържени картофи са лош избор и нямат място в никоя диета. Желателно е въглехидратите да идват от зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, плодове и овесени ядки.

 

Принципи за въртене на въглехидратите

1) Ниско въглехидратен прием в дните без тренировка или по-малко интензивните тренировъчни дни

Въглехидратите в този ден трябва да са основно под формата на зеленолистни зеленчуци. Не се притеснявай за точното количество въглехидрати. Стига да приемаш въглехидратите от зеленчуци, приемът ще бъде достатъчно нисък.

2) Висок прием на въглехидрати в дните с интензивни тренировки

 

Въглехидратите в този ден трябва да са главно комплексни, но може да си позволиш включването на някои съдържащи скорбяла въглехидрати преди и след тренировка.

 

3) Редувай между ниско и високо въглехидратни дни

Никога не оставяй два високо върглехидратни дни подред.

 

4) В идеалния случай, ще имаш два ниско въглехидратни дни един след друг най-малко веднъж седмично.

Например, въртенето на въглехидратите може да изглежда по следния начин:

Понеделник – Високи въглехидрати

Вторник – Ниски въглехидрати

Сряда   – Високи въглехидрати

Четвъртък – Ниски въглехидрати

Петък – Ниски въглехидрати

Събота – Високи въглехидрати

Неделя – Ниски въглехидрати

 

Ако не успяваш да се отървеш от тези упорити мазнини, или пък всеки път, когато почти се справяш с това нивото на сила спада драстично, дай шанс на въртенето на въглехидратите.

 

Like this Article? Share it!

1 Comment

  1. Теодор May 30, 2017 at 10:56 pm

    А как да определя какъв ден да ми като правя силови тренировки 3 подред и след това почивам (бутащи,дърпащи,крака и след тях почивка) -това значи ли че един от тренировъчните дни трябва да е с нисковъглехидратен ден?

Leave A Response

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.